Resultaten 1 tot 2 van de 2

Onderwerp: Wie heeft er al een jaar Biomedische Wetenschappen achter de rug?

 1. #1
  Volwaardig Lid Geneeskunde Studeren's Avatar
  Ingeschreven
  Dec 2010
  Berichten
  35

  Question Wie heeft er al een jaar Biomedische Wetenschappen achter de rug?

  Voor 1997 kreeg de opleiding Biomedische Wetenschappen slechts een relatief succes. Zodra het toelatingsexamen echt voor beperking zorgde, namelijk vanaf het eerste volledige examen in 1998, trad een nefast verschijnsel op. Heel veel niet geslaagden voor het toelatingsexamen schreven in voor de Biomedische Wetenschappen.

  In 2007 (juli + augustus) heeft de examencommissie hieraan een bijzonder onderzoek gewijd bij 2.183 Belgische individuen. Daarvan waren er 783 geslaagd, hetzij 35,9% (het algemeen slaagpercentage is 30,3%). 490 van deze 2.183 waren al in het hoger onderwijs ingeschreven. Het grootste deel onder hen in de opleiding ‘Biomedische Wetenschappen’ (verder afgekort als BMW).
  Volgende tabel levert het overzicht:
  toelatingsexamen_slaagpercentage_bmw.jpg
  Merk op dat 177 kandidaten zowel in juli (niet geslaagd) als in augustus deelnamen. Slechts 34 daarvan slagen (in augustus). Dat betekent dat 143 na twee pogingen nog niet slagen. Quasi al deze deelnemers die BMW volgden, hadden voorheen al hun kans gewaagd op het toelatingsexamen, maar slaagden niet.

  Hun uitwijkstrategie bestond erin BMW aan te vatten in de hoop het jaar daarop voor het toelatingsexamen te slagen om vervolgens in het gewone curriculum van arts of tandarts in te stappen. In de regel gebeurt dat zonder verlies van een jaar omdat sommige universiteiten zeer ruim vrijstellingen verlenen.

  In zekere zin kan men stellen dat het volgen van het eerste jaar BMW, met deze oneigenlijke bedoeling, niet geheel nutteloos was. Het slaagpercentage van deze studenten op het toelatingsexamen is immers 42,46%, ruim boven het gemiddelde.
  Anderzijds is dat percentage toch ontmoedigend vrij laag omdat men logischerwijze zou mogen verwachten dat de combinatie van bijkomende opleiding en een jaar meer maturiteit vrij goede resultaten zou opleveren.

  Dat is dus niet het geval (Witboek over het toelatingsexamen 2008)
  Laatst gewijzigd door Geneeskunde Studeren; 23-12-10 om 02:21.

 2. #2
  Volwaardig Lid Geneeskunde Studeren's Avatar
  Ingeschreven
  Dec 2010
  Berichten
  35

  Wat is het nut van dit extra jaar Biomedische Wetenschappen?

  • Extra kennis van vakken (wetenschappen en wiskunde) die je in het middelbaar misschien minder hebt gezien
  • Wel een ander soort kennis, want BMW is wel degelijk een universitaire studie dus wiskunde en andere wetenschappen op universitair niveau. Het toelatingsexamen vraagt daarentegen naar de eindtermen middelbaar. M.a.w.: de inleiding van deze vakken is veel ‘interessanter’ voor het toelatingsexamen dan het vervolg van de cursus.
  • Veel vrijstellingen voor het 2de jaar geneeskunde
  • VUB: slagen in 1ste bach BMW én slagen toelatingsexamen betekent rechtstreeks 2de bach geneeskunde plus Medische vaardigheden en Anatomie I en II van de 1ste bach BMW (samen zo´n 79 studiepunten, dit lijkt veel, maar door Anatomie uit de BMW te volgen heb je al een zekere voorsprong bij Anatomie I en II)

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
Deel met je vrienden