Indien je niet geslaagd bent voor het toelatingsexamen, begin je best een richting die zo dicht mogelijk aansluit bij de richting geneeskunde.
De meest voorkomende opties zijn Biomedische wetenschappen en Farmacie. De reden hiervoor is dat je dan (indien je later wel slaagt op het toelatingsexamen) vrijstellingen krijgt. Aan VUB kan je na het eerste jaar Biomedische Wetenschappen ook meteen naar het tweede jaar Geneeskunde (mits het volgen van een aantal vakken uit het eerste jaar Geneeskunde).

Het is niet mogelijk om aan het toelatingsexamen te ontsnappen: je kan niet een jaar Geneeskunde in Nederland studeren om daarna in Vlaanderen te komen studeren zonder toelatingsexamen. Iedereen die de opleiding volgt in Vlaanderen moet verplicht geslaagd zijn voor het toelatingsexamen. Ook WalloniŽ is geen optie (Geneeskunde studeren in WalloniŽ)

Je zo goed mogelijk voorbereiden voor het toelatingsexamen is eigenlijk het beste wat je kan doen. Steek er voldoende tijd in. Veel vragen en onderwerpen komen zeer regelmatig terug.